Bokashi heeft qua bodemvorming en milieubelasting vele voordelen t. Effectieve Micro organismen doen het beter dan composteren. In het Japans betekent het goed gefermenteerd organisch materiaal. Maar het proces van compost maken is zo omslachtig en duurt zo lang.
Welkom in de wondere wereld van Bokashi.
In zero waste kringen klinkt de mysterieuze Bokashi haast als een goeroe. De organische resten worden luchtdicht vergist. De man die EM ontwikkelde, de Japanse . Verschil tussen Bokashi en Compost Onkruidzaden en parasieten.
Andere voordelen van Bokashi Voor als er toch iets mis gaat. Je kunt beide producten echter letterlijk en figuurlijk moeilijk op één hoop gooien. Bij composteren wordt organisch . In tegenstelling tot gewone compost blijft in GFT- Bokashi de energie bewaard.
Bokashi is het Japanse woord voor goed gefermenteerd organisch materiaal. Energie blijft bewaard in tegenstelling tot composteren. Bokashi keukenemmer voor fermenteren van het GFT keukenafval met microorganismen zonder stank. Dit artikel is geschreven door Tuinman Peter die een eigen rubriek heeft op GroentenInfo.
Een bokashi -emmer is een uit Japan afkomstige, relatief nieuwe manier van compost maken. Elke dag doe je je fijngesneden gft in de emmer en strooi je er een . Bokashi Starter Bran korrels voor gebruik in de Bokashi composteer keuken emmer. Natuurlijke microorganismen fermenteren en composteren GFT-afval. Het eindproduct van de Bokashi moet wel eerst aan de lucht verder composteren , voordat het bruikbaar wordt voor de plant. Bij de compostering gaat koolstof verloren.
In Japan hebben ze een wat andere manier van composteren ontwikkeld. Het is in eerste instantie fermenteren en niet zo zeer . Dit is een geweldige manier om gefermenteerde Bokashi te gebruiken zonder gaten of rotzooi met compost te moeten gaan graven. Waarom tuin- en keukenafval aan de gemeente geven en dan bij het tuincentrum zakken mest kopen?
Ik ben nu zelf ook begonnen met het maken van Bokashi. Het is het eindproduct van jarenlang onderzoek van de Japanse .
Het gefermenteerd product wordt bokashi genoem wat in feite een . Composteren en fermenteren zijn interessante tehcnieken_biokennis. Niet composteren , maar fermenteren waardoor keukenafval een . Door keukenafval te mengen met een beetje Bokashi -starter (dat te koop is) ontstaat er. Bokashi fermenteert vrijwel alle groenafval in tegenstelling tot normale compost en wat wormenhotels kunnen. De bokashi kan onze rozen van waardevolle voedingsstoffen voorzien, het ondersteunt de goede oppervlakte compostering en bevorderd ook het microbiële . Na enig gegoogel stuitte ze vorig jaar op het Japanse bokashi -systeem. Dat is een vorm van fermenteren en dus niet van composteren.
Het proces gebeurt in een afgesloten emmer waarin je het te composteren afval afwisselt met een laag bokashi -starter, dit zijn geënte tarwezemelen waardoor . Sinds een paar maanden hebben we bokashi emmers in huis. Omdat wij best wel heel veel groente en fruit eten en wij hier op de flat geen biobak hebben . Compost is goed voor de bodem, bokashi doet het nog beter.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.